top of page

Tasarıma Dokunmak


Global pazarın doyumsuz dinamikleri ambalaj tasarım alanında yeni girişimleri ve inovasyonları zorunlu kılmaktadır. Tasarımcılar için “yaratıcı süreç” başlamadan önce tüketicilerin temel ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, ortaya çıkan sonuç “fonksiyonellik”, “uyumluluk” ve “estetiklik” kavramlarının anlam kazandığı tasarımlar olmaktadır. Bir tasarımcı için, tüketiciyi harekete geçiren gücün ne olduğunu anlamak ve endüstrinin hangi yönde evrimleştiğini bilmek, geleceği doğru şekillendirecek yaratıcı süreci başlatmasına yardımcı olur.

Tüketici “gerçeğe” dokunmak ister.

Bir nedenden dolayı beş duyuya sahibiz. Onların yardımı ile çevremizi anlıyor ve deneyimliyoruz. Hepimiz için görsel deneyim çok önemlidir. Son yıllarda görsel deneyim alanlarında çok büyük keşifler yapıldı. Sanal gerçeklik alanında icat edilen yeni teknolojik oyuncaklar bunlara verilebilecek en iyi örneklerdir. Bu tür teknolojik ilerlemeler yanında, davranışlarımızın oluşmasını sağlayan zihinsel süreçler ve mekanizmalar ile ilgili nöroloji ve psikoloji bilimleri ilerlemeler kaydetti. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, sahip olduğumuz beş duyu içerisinde davranışlarımızın şekillenmesini sağlayan en önemli algı dokunma duyusudur. Teknolojik gelişmeler dolayısı ile insan yaşamında “dokuların eksikliği” gün geçtikçe artmaktadır. Bu artış deneyimlerimizin tek boyutlu olmasına yol açmaktadır. Tüketici için tek boyutlu deneyimleme karar verme sürecini zorlaştırmaktadır. Günümüzün ileri görüşlü markaları, market raflarındaki bu eksikliği fark etti ve tüketicinin ürünlerini görsel boyut yanında dokunma boyutu ile de deneyimleyerek karar verme süreçlerini hızlandırmayı başardı. Artık markalar “dokunsal deneyimleme” üzerine daha fazla odaklanmak zorunda olduklarını anladılar. Bu doğrultuda firmalar ambalaj tasarımlarında yer alan ayrıntıları daha da geliştirerek ve ambalajlarına kabartmalar ekleyerek, ürünlerinde dokunularak hissedilebilen bileşenler yaratma üzerine stratejiler geliştirmekteler.

Temple Distilling (https://www.templedistilling.com/) firması 2014 yılında kurulmuş alkollü içecek sektöründe faaliyet gösteren bir Amerika Birleşik Devletleri markası. Üretim sürecinde, daha önce viski yapımında kullanılmış ağaç fıçılarda içeceklerini dinlendirerek ağacın aromasının içeceğe geçmesini sağlayan bir yöntem kullanıyorlar. Tüketici alkollü içeceği içerek ağacın aromasını tadıyor ancak firma bunun yanında tüketicinin bu ağaç fıçıları dokunarak hissetmesini de sağlamış. Ağaç fıçıların üzerinde ki dokuları kabartma tekniği kullanarak şişe etiketlerine uygulamış. Aynı zamanda grafik öğeleri farklı derinlikte kabartmalarla tasarlayarak tüketicinin markaya dokunabilmesini sağlamış. Sonuç olarak firma kısa zamanda Amerikan tüketicisinin en çok tercih ettiği “Gin” markalarından birisi haline gelmiş.


Kabartma ambalaj tasarım

Rusya’dan Funky Bussiness (http://fb2b.ru/) isimli reklam ajansı üst sınıf bir kozmetik firması için yeni bir ambalaj tasarım konsepti geliştirmiş. Reklam ajansı ambalajlarını tasarlayacağı kozmetik ürünleri elektron mikroskobu altında moleküler düzeyde incelemiş. Kozmetik ürünlerin tüketici cildi üzerindeki etkileri moleküler düzeyde olmaktadır. Bu gerçekten yola çıkan tasarımcılar, her bir kozmetik ürün için moleküler seviyede eşsiz yapılar olduğunu gözlemlemiş. Bu eşsiz yapılar tasarımcıların fikirlerini şekillendirmiş ve tüketicinin kozmetik ürüne has benzeri olmayan moleküler yapılarına ambalajlar üzerinde dokunabilmelerini sağlamışlar.


kabartma ambalaj tasarım

Günümüz teknolojisinin sahip olduğu yüksek kaliteli kağıtlar ve özel basım teknikleri sadece tüketicinin görmesi için değil aynı zamanda ürünü dokunarak hissedebilmesi için gerekli ambalajların üretimini mümkün kılmaktadır. Grafimet, tüketicinin tüm duyularına hitap edebilen ambalajlar üzerinde inovatif fikirler geliştirerek tüm sektörlerde Türkiye’nin dünya sıralamasındaki yerini üstlere taşımaya aday bir ambalaj tasarım firması olmaya devam edecektir.


bottom of page