Ambalaj tasarımda Return On Investment -ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) hakkında örnekler vermeye devam ediyoruz. Türkiye’den bir örnek verelim. Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi araştırma görevlisi Sayın Dr. Nazan DÜZ, 2012 yılında yayınladığı bir makalede, Ülker ve Eti tablet çikolata ambalajlarının tüketici üzerindeki etkisini araştırmış. Sayın DÜZ, yapmış olduğu araştırmada; grafik tasarım öğeleri ve ilkeleri doğrultusunda tasarlanan bir gıda ambalajının, etkili bir reklam aracı olarak tüketici satın alma davranışındaki rolünü ve tüketime olan etkisini incelemiş ve çarpıcı sonuçlara ulaşmış.
2010-2011 yıllarında Türkiye genelinde yapılan toplam satışlar sonucunda Ülker tablet çikolata ürünleri %43,5’lik, Eti tablet çikolata ürünleri ise %11,7’lik bir pazar payına sahip olmuşlardır. İki marka arasındaki pazar payı farkı %31,8’dir. Bu farkı kapatabilmek için Eti firması 2011 yılının başında tablet bitter çikolatalarını “Eti Karam Bitter” logosu ve daha çok görselliğe hitap eden yeni ambalaj tasarımları ile piyasaya sürmüştür. Tablet çikolata parçacıklarının formundaki fark dışında lezzet ve tadında bir değişiklik yapılmamış ancak ürünlerin albenisi arttırılarak daha çok satış hedeflenmiştir.
Yeni ambalaj tasarımı ile Eti 2010 yılındaki %11,7’lik pazar payını 2011 yılı Mart ayı sonuna kadar %19,6’ya çıkarmıştır. Aynı dönemde Ülker firmasının tablet çikolata ürünleri satış miktarı %43,5’den %35,6’ya düşmüştür. Eti firması ambalaj tasarım değişikliği kararı vererek satışlarını kısa sürede ve düşük bir maliyetle %7,9 oranında arttırmıştır. Türkiye tablet çikolata pazarının büyüklüğü yaklaşık 400 milyon TL'dir. Eti firmasının elde etmiş olduğu pazar payı artışının cirosal karşılığı ise tam 31,6 milyon TL olmuştur. Eti firmasının ambalaj tasarım değişikliği maliyeti hakkında elimizde veri olmadığından ROI değerini hesaplayamıyoruz. Ancak Türkiye’de bu maliyetler çok düşük olduğundan elde edilen kazancın büyüklüğünü tahmin etmek hiç zor değil.
Yararlanılan Kaynak: Düz, N. (2012), “Ambalaj-Reklam İlişkisi ve Tasarım Eğitimindeki Yeri”, Western Anatolia Journal of Educational Science, Cilt:3, Sayı:6, 2012, 19-52.
Kaydet
댓글