top of page

Ambalaj Tasarımın Gücü (1)



Ambalaj Tasarım Huggies

Ambalaj tasarım tek başına satışları arttıran ve düşük maliyetli bir pazarlama aracıdır. Artık “yaratıcılıktan” ve “proseslerden” bahsetmeyi bırakıp “Return On Investment-ROI” (Yatırımın Geri Dönüşü) hakkında konuşmaya başlamalıyız.

“Eğer ölçemiyorsan, yönetemezsin!” İş ve özel yaşamımızda yönetmek istediğimiz tüm süreçleri ölçebilmeliyiz. Rakamlarla ifade edilen süreçler anlamlıdır ve bahse konu süreçleri geliştirebilmenin tek yolu rakamsal karşılaştırmalardır.

Araştırmalar göstermektedir ki; satın alma kararlarının en az %70’i ürünün satıldığı noktada verilmektedir. Ambalaj bir şirket için tüketiciyi satın alma yönünde etkileyeceği son fırsattır. Ambalajın, tüketiciyi görsel olarak etkilemesi kadar gönlünü de fethetmesi hayati öneme sahiptir. Yine araştırmalara göre, bir tüketici ürünü önce ambalajının rengi ile, daha sonra şekli ile ve son olarak logo sitili ile hafızasına yerleştirmektedir. Ambalajın diğer bir üstün yanı satın alma faaliyeti sonrasında bile tüketiciyi etkilemeye devam etme gücüdür. Ambalaja yapılan yatırım reklama, satış promosyonlarına ve diğer pazarlama araçlarına yapılan yatırıma göre daha etkili ve daha çok kazandıran yatırımdır. Ambalaj tasarım bir markanın iletişim stratejisinin en önemli halkasıdır.

Ambalaj tasarım ölçülebilir mi? Evet. Bunun için pazarlama ve marka uzmanlarının geliştirdiği birçok yöntem var. Bu yöntemlerin ortak stratejisi şu; eğer bir marka, ürününün sadece ambalaj tasarımını değiştirip diğer tüm pazarlama araçlarına (reklam, promosyon, doğrudan satış v.b.) herhangi bir yatırım yapmadı ise, o zaman baz alınan periyot için geçmiş veriler ile yeni verilerin karşılaştırılması, ambalaj tasarımının ROI değerini vermektedir.

Şimdi ROI değerine gerçek hayattan çarpıcı bir örnek verelim. Lien Design, ABD’de faaliyet gösteren ambalaj tasarım üzerine uzmanlaşmış bir tasarım firması. Kimberly-Clark şirketi Huggies bebek bezi ürün grubu ile dar ve orta gelirli ailelere ulaşmaya çalışmaktaydı. Fakat şirket kendisine daha fazla kar getirecek, yüksek gelirli ailelerin dikkatini çekmeyi başaramıyordu. Ürünün Pazar payını arttırmak için 2003 yılında, Lien Design firması “Huggies Supreme” isimli yeni bir ambalaj serisi tasarladı. Lien Design, Kimberly-Clark şirketine 6 farklı “Huggies Supreme” ambalaj tasarımı sundu. Kimberly-Clark’ın seçmiş olduğu ambalaj üzerinde 6 revizyon yapıldı. Sonuçta Kimberly-Clark şirketinin karar verdiği ambalaj, market raflarında hedef müşteri kitlesine ulaşmayı başardı. Gözleri olduğu kadar gönülleri de fethetti. Kimberly-Clark’ın satışları sadece yeni ambalaj tasarım ile tam %5 arttı. Bu %5’lik artış şirketin satışlarının 3,9 milyar dolar artması anlamına gelmekteydi. Ve sıkı durun, Kimberly-Clark’ın Lien Design firmasına ödediği ambalaj tasarım ücreti sadece 9665 dolardı! Yani Kimberly-Clark firması ambalaj tasarıma yatırdığı her bir dolar karşılığında 403.517 dolar kazanmış oldu.


Ambalaj Tasarım ROI Huggies


bottom of page