Satın alma kararına %70 oranında etki eden ambalaj, küresel ve yerel trendlere bağlı olarak değişen ve gelişen bir pazarlama öğesidir. Ambalaj tasarımda Türkiye’de ve dünyada hâkim olan eğilimlere bir göz atalım.
1. İşlevsellik
Dünyada daha şehirli ve yaşlanan bir nüfus bulunmaktadır. Bu nüfusun yaşam standartları eskiye oranla yüksek ama vakitleri ve tahammülleri azdır. Bu yüzden, kullanım kolaylığı sağlayan, mümkün olduğunca işlevsel ve akıllı ambalaj modelleri yükselişte olacaktır. Pek çok insan yeme-içme ihtiyacını hareket halindeyken karşılamaktadır. Açması-kapaması-taşıması kolay ambalajlar gıda ve içecek kategorilerinde daha çok tercih edilecektir. Yaşam alanlarının küçüldüğü, aile nüfusunun azaldığı günümüzde kompakt ambalajlara yönelim de hızla artacaktır.
2. Sürdürülebilirlilik
Sürdürülebilirlik ve sağlıklı yaşam önümüzdeki süreçte etkisini görmeye devam edeceğimiz bir diğer önemli trenddir. İnsanların ihtiyaç ve istekleri sınırsız, ancak dünya üzerindeki enerji ve hammadde kaynakları oldukça sınırlı ve her geçen gün tükenmektedir. Toplumda artan bilinç düzeyi ile insanlar artık çevreye çok daha duyarlı. Daha az malzeme kullanılarak üretilen geri dönüştürülebilir ambalajlar, satın alma noktasında tercih edilmenin yadsınamaz aktörlerinden biri haline gelecektir.
3. Estetiklik
Fonksiyonellik ve çevreye duyarlılık yanında artan estetik algısı ve yükselen beklentiler de göz önünde tutulması gereken hayati faktörlerdir. Sosyal paylaşım platformları ve çevrimiçi mecraların yaygınlaşmasıyla tüketicilerin sadece kendine sunulanla sınırlı olmadığı bir dönem başlamıştır. Selfie akımının etkisiyle de her an, her yerde fotoğraflanmaya hazır olma algısı oluşmuştur. Özellikle genç nesil elinde tuttuğu veya masasına koyduğu ambalajları artık stilini tamamlayan bir aksesuar olarak görmektedir. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak karakter sahibi, iyi görünümlü ve modaya uygun ambalaj tasarımları eskiye oranla çok daha fazla rağbet görecektir.
4. Güncellenebilirlilik
Kurumsal kimlik, logo ve ambalaj değişiklikleri, özel durumlar sonucu, araştırmalar, pazar paylarındaki değişiklikler ile gelişmeler neticesinde ele alınacak konulardır. Dünyada ambalaj değişikliği kararları, üretimden itibaren ortalama dört veya daha fazla yıl sonra alınırken, ülkemizde bu ortalama 3 yıldır.
5. Farkedilebilirlilik
Ambalaj ve içindeki ürünün ilgili mecralarda tanıtımı ile reklamının yapılması, rakiplerinden daha fazla bilinirliğe, farkındalığa ulaşmasına katkıda bulunmaktadır. Verilen bu destekler, beğeniyi artırmakta ve alım tercihlerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu özel avantajların, desteklerin dışında reklam ve tanıtım olanakları olmayan markalar rekabet anlamında zayıftırlar. Rafta duran görsel kimliklerine, tasarımlarına, ürün kalitelerine daha fazla özen gösteren firmalar için en ucuz ve en etkili tanıtım aracı iyi tasarlanmış ambalajlarıdır.
Comments